Inspiráció és tippek

Hogyan készül? Az akadálymentes fürdőszoba

Az alábbiakban adunk közre tippeket biztonságos és kényelmes környezetet biztosító akadálymentes fürdőszoba kialakítására.

Demográfiai és egyéb tényezők változásai miatt az idősek szükségletei egyre nagyobb teret hódítanak manapság. Ezért a fürdőszobákat kényelmesnek és biztonságosnak szükséges kialakítani, amelyekben jól érezhetjük magunkat. A kényelmi megoldásokat nem pusztán a mozgásukban akadályozottak méltányolják, hanem az idősebbek is. Néhány jó tippel tudunk szolgálni arra, hogy a megfelelő árucikkek legyenek kiválasztva a kényelmi megoldásokhoz és a különböző, hasznos tulajdonsággal rendelkező akadálymentes fürdőszobákhoz.

Az akadálymentes fürdőszobák jelentősebb biztonságot, komfortot és befektetést biztosítanak a jövőre nézve

A speciális igényű emberek számára kialakított fürdőszobáknak nem csak meghatározott célú segítséget kell biztosítaniuk, hanem elegendő mozgásteret is.

Időseknek és mozgásukban korlátozottaknak nagyon fontos az akadálymentes megközelítés. Ekként az ajtónyílásnak legalább 90 cm szélesnek tanácsos lennie, szemben a szabvány 60 cm szélességgel, annak érdekében, hogy a kerekesszékesek és mankósok kényelmesen bejuthassanak. A beltérnek elég tágasnak szükséges lennie ahhoz, hogy lehetővé váljon a 360° kerekesszékes fordulat, a minimális átmérő ehhez 150 cm. A padlóburkolat szintén lényeges, mivel csúszásmentesnek szükséges lennie. Nem utolsó sorban pedig a falszerkezet is fontos, mivel legalább 150 kg terhelést bíró kapaszkodók felrögzítésére kell alkalmasnak lennie. Ettől kisebb teherbírású falak esetében javasolt a falba rejthető rendszerek alkalmazása, amelyek lehetővé teszik az effajta teherbírás kialakítását.

Ezek az árucikkek megkönnyítik a speciális igényekkel rendelkezők dolgát, például a kinyúló WC csésze, a célszerűen megtervezett zuhanykabin, a meghatározott mosdó forma, csaptelepek és kapaszkodók a fürdőszoba minden részében. Ezek nem csupán egy-egy háztartásban biztosítanak megfelelő használatot, de nyilvános helyiségekben is.

Hogyan válasszuk ki a célnak megfelelő mosdót és csaptelepet?

 

Az akadálymentes fürdőszobák elengedhetetlen tartozéka a célnak megfelelő mosdó ergonomikus csapteleppel, hogy kerekesszékkel is könnyen megközelíthető legyen.

 

Ez esetben sem a hagyományos szettek, sem a konvencionális szifonok nem javasoltak. Az ideális megoldás – nem csak erre az esetre – a falra szerelt szifon, amely ílymódon helyet hagy a mosdó alatt, amelyhez a kerekesszékesek könnyen hozzáférhetnek.

 

Ami a csaptelepeket illeti, ne feledjük, hogy minél hosszabb a csaptelep karja, annál kevesebb erőkifejtést igényel a szabályzása.

 

Számos Jika csaptelephez  utólag is felszerelhető a hosszabb szabályzókar. Az erőkifejtést nem igénylő érintésmentes szerelvények szintén megfelelnek a célnak.

Zuhanykabinok

 

A mozgásukban korlátozottak fogadására alkalmas zuhanykabinok egyszerű választási lehetőséget biztosítanak. Ezek az egyedi igényekre is rászabhatók.

 

A speciális igényűek számára a törvények által előírt minimális kabinméret általában 90×90 cm, az akadálymentesítéshez szükséges legalább 90 cm szélességgel.

 

Ezekhez a zuhanykabinokhoz javasolt beszerelni a termosztatikus csaptelepeket a megfelelő vízkeverés és szabályzás céljára.

Biztonságos fürdőszobát mindenkinek!

 

A különböző kapaszkodók és egyéb kisebb tartozékok szó szerint megfelelő támogatást biztosítanak. Szereljük fel a fürdőszobát kapaszkodókkal és fogókkal mindenhol, ahol szükség van rájuk.

Praktikus lehajtható ülések szerelhetők be a zuhanyfülkékbe szokványos fürdőszoba tartozékként, nem csupán a mozgásukban korlátozottaknak.

A speciális igényűek számára hasznosak még a billenthető tükrök.

Természetesen bármely tükör kiválasztható, azt csak alacsonyabb magasságban szükséges felszerelni, hogy a kerekesszékesek is kényelmesen elérhessék.

 

A különleges igényűek számára megtervezett nyilvános helyek

A nyilvános illemhelyeket, beleértve az éttermekben, irodákban és bevásárló/sport központokban lévő illemhelyeket is, az akadálymentesítésről szóló No. 398/2009 Coll. tv. rendelkezéseinek megfelelően szükséges megtervezni. Ugyanezek rendelkeznek valamennyi szükséges szerelvény beépítéséről és elhelyezéséről is.

Az árucikkek könnyebb kiválasztásáért és bővebb felvilágosításért, kérjük, tekintse meg a Jika termékkatalógust (“Barrier-free bathrooms and hygienic spaces designed for the public” – Akadálymentes fürdőszobák és illemhelyek nyilvános felhasználásra tervezve). Bővebb információkért, kérjük, kattintson ide.