[ ↓ Navigációhoz ↓ ]

Új tanszak a Kerámia készítő és dekoratőr

Bechyně-ben új tanszak nyílik a Kerámia készítő és dekoratőr. A tanszak abszolvensei megszerzett tudásukat a Laufen üzemeiben érvényesíthetik.
 
Az új iskolai évben 10 diákkal számolnak. A gyakorlati képzés a Laufen cég bechyněi üzemében lesz, ahol a Jika termékmárkához tartozó áru készül.

A Kerámia készítő és dekoratőr tanszak hároméves képzése, amely az új tanévtől a Bechyněi Iparművészeti Szakközépiskolában indul, a Laufen társaság együttműködésnek köszönhetően jött létre. Az új tanszak képzésének célja az, hogy a kerámiaipar részére olyan szakember utánpótlást képezzen ki, kik a tanulmányaik befejeztével a gyártási folyamat mindegyik szintjén érvényesülni tudnak. A tanszak sikeres végzősei számára a Laufen társaság üzemei munkalehetőséget kínálnak.

Prága , 2013. március 6.- A Laufen társaság, amely a cseh piacon a Laufen, Roca és Jika termékmárkák képviseletét látja el, a Nemzeti kvalifikációs rendszer projektjének köszönhetően sikeresen elérte egy új tanszak indítását,valamint megkötni az Ágazati megállapodást a kerámiaipari képzés támogatására.
„Bízunk abban, hogy a tanszakot elvégző diákok által kvalifikált szakembereket kapunk, akikből jelenleg hiány van,” indokolja a tanszak indításának okát Miroslav Hambálek a Laufen társaságból.
„A Kerámia készítő és dekoratőr tanszakra történő felvétel követelménye az általános iskolai képzés sikeres befejezése, a jelentkezők nem tesznek sem felvételi sem alkalmassági vizsgát,” mondja  PaedDr. Jiří Novotný, a Bechiněi Iparművészeti Szakközépiskola igazgatója. A három évig tartó tanulmányok a Szakmunkás Bizonyítvány megszerzésével zárulnak. Az iskolában a diákok elsajátítják a gyártás technológiájának, a kerámia kidolgozásának és díszítésének elméleti ismereteit. A gyakorlati képzés, amely a  Jika kerámia gyári készítése folyamán történik, a tanulók kipróbálják a gipszformák készítését, az anyag öntésének előkészítését, a kerámia testének formálását, glazúrozást, kerámia kiégetését és a gyártási folyamat további szükséges technológiát.
A Laufen társaságon kívül, a tanszak végzősei a többi kerámiaáru gyártóinál is érvényesülést szerezhetnek, mint pl. a fali vagy padlócsempék, a háztartási edények vagy a elektromos izolációs kerámia, stb. áru gyártóinál is.

 


[ ↑ Tartalomhoz ↑ ]
[ ↑ Tartalomhoz ↑ ]