[ ↓ Navigációhoz ↓ ]

Dual Flush - Water Conservation

Ivóvízből rendkívül nagy hiány van a világ számos helyén. A 2006-os hivatalos adatok szerint 1.1 milliárd ember nincs megfelelően ellátva ivóvízzel. Még ha látszólag jelentéktelen mértékben is, de a vízárak Európa szívében folyamatosan emelkednek: 2010 januárjától a prágaiak 56.51 CZK víz- és csatornadíjat fizetnek köbméterenként, ami egy négytagú család számára havi szinten átlagosan 25.50 CZK, éves szinten 306 CZK emelkedést jelent a 2007-es árakhoz képest. Jövőre ismét valamennyivel többet fizetünk, legalább az inflációs rátának megfelelő mértékben. Természetesen a minimális emelkedés csak azokra vonatkozik, akik tudnak takarékoskodni a vízzel.

Fontos kiemelnünk, hogy a drága és ritka ivóvizet sokféle célra használjuk egy háztartásban. Ivóvíz folyik a csapokból a mosdókagylóba, a mosogatóba, a mosogatógépbe, a mosógépekbe, a zuhanyba és a fürdőkádba, ivóvízzel öblítjük le a WC-t és a vizeldét. Szinte észrevétlenül többezer koronát pazarolunk el ezekkel az eszközökkel! Kétségkívül a WC öblítése a legkézzelfoghatóbb példa. Ha az Ön háztartásában még régi típusú WC van, szinte bizonyos, hogy Ön öblítésenként 12 liter vizet (egyes kivételes esetekben talán 9 litert) pazarol el.

A Veolia közműcég által végzett kutatás szerint átlagosan 8 liter vizet használunk öblítésenként, ami éves szinten kb. 55.48 m3-t jelent. Ez egy négytagú család esetében (a prágai árakat nézve) 3135 CZK évente.

Ismeri Ön a jelenlegi szabványokat és trendeket?„A JIKA által gyártott WC –k mindegyike kettős öblítő rendszerrel van ellátva, ami öblítésenként csupán 3-6 liter vizet igényel. Mindez a kimeneti szelepek jelentős fejlesztésének köszönhető. Az egyszerű öblítőszelepeket fokozatosan átalakítottuk viszonylag bonyolult szerkezetekké, amelyek hatással vannak a fogyasztott víz mennyiségére. Kétféle szelep közül választhat: a Start Stop és a Dual Flush szelepek közül, - magyarázza Petr Čech, a Laufen CZ képzési központjának vezetője. A cég igazi úttörőnek számít a vízmegtakarítás terén. Segít a háztartásoknak és az intézményeknek a vízzel való takarékoskodásban, ezáltal népszerűsíti a természet- és környezetbarát szemléletmódot. A Veolia kutatásában szereplő négytagú család példáját tekintve, víztakarékos WC használatával, napi 19 öblítéssel számolva kevesebb mint felére, azaz éves szinten 26.28 m3-re csökkenthető a vízhasználat, ami a prágai fogyasztók esetében 2010-ben 1485 CZK -s díjat jelentett, így egyetlen WC-vel 1650 CZK-t takarítottak meg évente.

Jelentős különbség van a JIKA WC-kben használt szeleptípusok között: A Start Stop rendszert – ahogy azt a nevéből is ki lehet találni – közvetlenül a használó irányítja. Az öblítés a gomb lenyomásával indul, és a gomb ismételt lenyomásával fejeződik be. Nagyon egyszerű. A Dual Flush rendszer még egyszerűbb. A szelepet a víztartályon található kettős gomb működteti; Ha a kisebb gombot nyomjuk le, a WC 3 liter vízzel öblít, ha a nagyobbat, akkor 6 liter vízzel.

A JIKA által gyártott összes kombinált WC esetében kizárólag kettős szelepet használunk. A falra szerelhető WC-k esetében a vásárlók a falba épített víztartályhoz a Start Stop vagy a Dual Flush rendszerek közül választhatnak ,- teszi hozzá Petr Čech.


[ ↑ Tartalomhoz ↑ ]
[ ↑ Tartalomhoz ↑ ]