[ ↓ Navigációhoz ↓ ]

Kerámia gyártás az új évezredben

A Laufen 1985 óta használja a higiéniai termékek gyártásánál a présöntés nevű szabadalmazott gyártási technológiát. A Laufen CZ kilenc ilyen típusú gépsort működtet a Cseh Köztársaságban. Jelenleg egy gépsor található Znojmóban (mosdókagylók gyártása), és nyolc gépsor működik Bechyně-ben (öblítőtartályok, WC-k és mosdókagylók gyártása).

A présöntés porózus műanyagból készült formák alkalmazásán alapul. A formák 2-4 részből állnak a végtermék komplexitásától és alakjától függ. Egy formával 35-40 ezer terméket lehet gyártani, ezért sokkal tovább tart a gipszformánál, amit minden 90-100. öntvény után ki kell cserélni.

Először a présöntéshez használt formát előtöltjük 40-43 C-os agyagpéppel (ún. DITURVIT) 3-4 baros nyomás alatt. A töltés befejezése után a nyomást 10-12 barra emeljük. Az agyagpép, ami víz, agyag, kaolin, földpát, kvarchomok és finomra őrölt kerámiadarabokból álló adalékanyag keveréke, elkezd kerámiatestté alakulni. Az alkalmazott nyomás hatására az anyag a forma felszínéhez tapad, míg a vízet a forma - porózus falain keresztül- elnyeli. A 9.0 - 9.7 mm vastag kerámiatest előállítása után a formában lévő felesleges agyagpépet elfolyatjuk, és hagyjuk, hogy az öntvény 2.5 baros nyomás alatt megszilárduljon. Az öntvényt ezután kivesszük a formából, eltávolítjuk róla az egyenetlenségeket (a szükséges lyukakat kivágjuk, levágjuk a felesleges anyagot), és a mikrohullámú kemencében előszárítjuk. Az előszárítás után az öntvényt ismét letisztítjuk, leellenőrizzük, hogy nincsenek-e rajta hibák, majd végleg kiszárítjuk, hogy készen álljon a mázazásra és a kiégetésre.

A kerámiatestek előállításánál a présöntést alkalmazó gyártási technológia kétségtelenül a jövő technológiája. A Laufen CZ is teljes mértékben tisztában van a présöntés előnyeivel, és még több hasonló típusú gyártósor indítását fontolgatja. Ennek a gyártási technológiának a beszerzése óriási befektetés, de a jobb minőségű termékek gyártásának és az öntőformák hosszabb élettartamának köszönhetően mindez megtérül.

IMG10 IMG11 IMG12

A gyártási folyamat megjelenítése

Öntés, kerámiatestek formázása

technologie

Play (flv / 4.74 MB)

Szárítás, mázazás, kiégetés

technologie

Play (flv / 2.03 MB)

Végső ellenőrzés, csomagolás

technologie

Play (flv / 1.12 MB)


[ ↑ Tartalomhoz ↑ ]
[ ↑ Tartalomhoz ↑ ]